23 Kasım 2007 Cuma

Kanser Hücrelerini Öldüren Madde Geliştirildi

Japon bilim adamları, kanser hastalarına iyi geldiği belirten körideki bir maddenin iki sentetik biçimini elde ettiklerini açıkladılar.

HONG KONG - Bazı araştırmalar, zerdeçaldan elde edilen köride bulunan sarı “curcumin” (hintsafranı) maddesinin kanser hücrelerini bastırdığı, çok köri tüketen insanların bu hastalığa daha az meyilli olabileceğini belirtmişti. Ancak bu maddenin, sindirildiğinde kanser öldürücü özelliği çabucak kaybettiği belirtiliyor.

Molecular Cancer Therapeutics dergisinde yazan Japon bilim adamları, bu maddenin elde ettikleri iki sentetik biçiminin (GO-Y030 ve GO-Y031) doğal “curcumin”den daha etkili olduğunu ve vücutta uzun süre dayandığını bildiriler.

Bilim adamları, bu sentetik maddeleri kolon kanserli farelerde denediklerini ve doğal maddeden daha iyi işlev gördüğünü saptadıklarını belirtiler.

Tohoku Üniversitesi Gelişme, Yaşlanma ve Kanser Enstitüsünden Prof. Hiroyuki Şibata, farelere 5 miligram GO-Y030 veya GO-Y031 verildiğini ve kontrol grubundaki deneklerden, GO-Y030 verilenlerin yüzde 42, GO-Y031 verilenlerinse yüzde 51 daha iyi olduğunun saptandığını söyledi.

Bilim adamları, bu sentetik maddelerin mide, meme, pankreas ve akciğer gibi başka kanser türlerine de iyi gelebileceğini bildirdi.

0 yorum: