4 Aralık 2007 Salı

Kızartma Kanser İlişkisi Kanıtlandı

Alman bilim adamları, pişirme veya kızartma esnasında gıdalarda kendiliğinden oluşan akrilamid adlı kimyasalın, kadınlarda yumurtalık ve rahim kanseri riskiyle doğrudan ilişkisi olduğunu açıkladı.

BERLİN - 5 yıl önce yapılan bir araştırma, çoğunlukla hazır ve kızartılmış gıdalarda bulunan akrilamid adlı kimyasal maddenin kansere yol açabileceği endişesini doğurmuştu. Alman bilim adamlarının, bu bulgulardan hareketle 120 bin kişi üzerinde yaptıkları yeni bir araştırma ilk kez, akrilamid ile kadınlarda rahim ve yumurtalık kanseri oluşumu arasında doğrudan bir bağ olduğunu ortaya koydu.

Pişirme ve kızartma sırasında ortaya çıkan akrilamid, özellikle fast-food restoranlarındaki gıdalarda, cips, bisküvi, kahvaltı gevrekleri, kahve ve kızarmış patateste bulunuyor.

Uzmanlar, evde yemek hazırlarken tostların fazla kızartılmamasını, patateslerin kahverengileşmeden yağdan alınmasını ve yüksek ısılarda yemek hazırlanmamasını tavsiye ediyor.

Araştırmalara göre, daha fazla akrilamid içeren gıdalar tüketen kadınlarda kanser riski iki kat artıyor.

Daha önceki bulgular akrilamidin anne karnındaki bebek ve yeni doğanlar açısından da zararlı olduğu ortaya koymuş, anne adaylarının günlük hazır gıda tüketimlerini düşürmeleri gerektiğine vurgu yapılmıştı.

0 yorum: