4 Aralık 2007 Salı

Sigaradan Sonra İkinci Kanser Nedeni

Uzmanlar, ‘B’ tipi sarılık virüsünün, sigaradan sonra ikinci sıradaki kanser yapıcı etken olduğunu belirtiyor.

ŞANLIURFA - Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde batı bölgelerine oranla çok daha yaygın bir şekilde görülen hastalıkla mücadele için yapılan bilgilendirme toplantılarının sonuncusu Şanlıurfa’da düzenlendi.


Hepatit B hastalığı, tedavi edilmemesi halinde, siroz ve karaciğer kanseri gibi hastalıklara dönüşebiliyor. Dünyada 350-400 milyon, Türkiye’de ise 5-7 milyon arasında Hepatit B hastası bulunuyor.

Hepatit B görülme oranı Ege Bölgesi’nde yüzde 3,5 iken Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bu oran yüzde 18’lere çıkıyor. Bölgede yaklaşık 10 kişiden biri Hepatit B virüsü taşıyor.

Hastalığın görülme sıklığının yoğun olduğu bölgelerde bilgilendirme toplantısı düzenleyen Viral Hepatitle Savaşım Derneği bu kez Şanlıurfalılara hastalığı anlattı. Viral Hepatitle Savaşım Derneği’nden Doç. Dr. Selma Tosun, virüsün doğum sırasında bebeğe bulaşabileceğine dikkat çekerek, anne adaylarının mutlaka hastalıkla ilgili test yaptırması gerektiğini söyledi:

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bulaşıcı sarılık hastalıkları gerçekten çok önemli, bu nedenle tüm gebelerin doğumdan önce mutlaka sarılık tahlili yaptırması gerekiyor. Bu yapıldıktan sonra da bebeklerin doğumunda ücretsiz olarak bir aşı yapılması gerekiyor.

Uzmanlar, kan yoluyla ve çok sıklıkla da vücut sıvılarıyla bulaşan “Hepatit B’den korunmak için temizliğin şart olduğunu söylüyor.

0 yorum: